Vívás – Európai Körverseny beszámoló

Január 30-31-én, nyolc ország versenyzőinek a részvételével Kunszentmiklóson, a Miklóssy János Sportközpontban rendeztük az U14 Fülöp Mihály Kunszentmiklós Kupa Európai Körversenyt.

Fiú tőrben, szombat délelőtt 10 órakor 43 tőrvívó kezdte el menetelését, hogy eldöntsék ki a legény gáton, akarom mondani a páston…. Két csoportforduló lebonyolítása után alakult ki a direkt kieséses tábla, mely igen csak kiélezett küzdelmeket hozott, végül a legjobb nyolc közé öt magyar, két osztrák és egy szlovák vívó verekedte be magát. A négy között már csak három magyar és az egyik osztrák fiú folytathatta a küzdelmeket. A végére már csak két magyar maradt: a kunszentmiklósi Szemes Gergő, és barátja, nagy riválisa, a mindvégig remekül küzdő Horváth Soma, Gyuláról, mindketten a Magyar Reménység tőr Válogatott oszlopos tagjai. Az utolsó harmad megkezdéséig – 15 találatra vívtak – fej-fej mellett haladtak…hol Soma, hol Gergő vezetett. Az asszó harmadik felvonásában Gergő előnyt szerzett, amit később növelni tudott. Soma hátránya ellenére, az asszó végéig fantasztikusan, sportemberhez méltón küzdött. A nagy csata végén Szemes Gergő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, és az Ő tiszteletére szólt a Magyar Himnusz, a kunszentmiklósi Miklóssy János Sportközpontban.

U14 Fülöp Mihály Kunszentmiklós Cup European Circuit végeredménye, fiú tőr:

1. Szemes Gergő, Kunszentmiklósi Diák Vívó Sportegyesület

2. Horváth Soma,Gyula

3. Andreas Katt, Wels és Tóth Gergely, Törekvés

5. Sármány Zoltán, Somorja

6. Tobias Bresslauer, Mödling

7. Maresch Kornél, Budavári

8. Benyus Attila, Törekvés

A díjakat Busa István Olimpiai Bajnoki Bronzérmes tőrvívónk adta át.

A kunszentmiklósi vívók közül 18. Bődi Magyar, 21. Gál Botond, 22. Bődi Zámbor, 42. Czakó Ágoston

Vasárnap 49 vívóval, a lányok versenyével folytatódtak a küzdelmek. A két csoportforduló levívása után alakult ki a direkt kieséses tábla, ahol nagyon erős, kiélezett küzdelmeket láthatott a közönség. A verseny erősségét mutatja, hogy a legjobb nyolc közé, csupán két magyar versenyző kvalifikálta magát. A négy közé már csak egy magyar vívó került. A döntőbe egy amerikai és egy román versenyző verekedte be magát. Végül a végig kiegyensúlyozott, remek teljesítményt nyújtó amerikai lány nyakába került az aranyérem, és az Ő tiszteletére szólt az amerikai himnusz a Miklóssy János Sportközpontban.

U14 Fülöp Mihály Kunszentmiklós Cup European Circuit végeredménye, leány tőr:

1. Weintraub Maia, USA

2. Körössy Melissa, Szatmár

3. Boda Barbara, Somorja és Nekifor Erika, Törekvés

5. Czékmán Luca, SZTE-VK

6. Buday Boglárka, Somorja

7. Sofrán Teodora, Szatmár

8. Beardmore Emily Anglia

A díjakat Szabó Zoltán a Miklóssy János Sportközpont igazgatója adta át.  A kunszentmiklósi vívók közül Szabó Vanda a 25., Polgár Ivett pedig a 40. helyen fejezte be a küzdelmeket. Ezúton is köszönjük Lesi Árpás Polgármester úrnak, Kunszentmiklós Város Képviselő Testületének, Kreisch Mihály vállalkozónak, Polgár László vállalkozónak, a Pentacolor Kft-nek, a Magyar Vívó Szövetségnek, a Kisbojtár Panziónak, és a Miklóssy János Sportközpontnak a támogatást. Két hét múlva a Csehországi Brnóban folytatódik az U14 EFC Európai Körversenysorozat.

Szabó István (Sneider)

szakosztályvezető

Kunszentmiklósi Diák Vívó Sportegyesület