Strandfürdö

Termálfürdö

Kunszentmiklóson hosszú idő után, 1999-ben felújításra került a városi strandfürdő, amely közvetlenül a sportcsarnok mögött található. A földrajzi adottságokból adódóan Kunszentmiklóson is nagy eséllyel reménykedhettünk egy gyógyvizes réteg megtalálásában. A termálkút fúrásának befejezése után a szivattyú által felszínre hozott termálvíz gazdag volt ásványi anyagokban. A fürdő megnyitását követően ennek hatására megkezdődött a termálvíz hatásainak vizsgálata önkéntesek és orvosi segítséggel. A vizsgálatok eredményei alapján 2001. márciusában gyógyvízzé minősítették a mélyfúrású kutunk termálvizét, amit e dátumtól kezdve Szentmiklósi Gyógyvíznek nevezhetünk. A fürdő minden év május 1-től  fogadja vendégeit, mely aktív, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. A napfényt kedvelők és barnulni vágyók kifeküdhetnek medencék környékére, ahol napozóágyak szolgálják kényelmüket, és fás – parkos – virágos zöld terület áll azok rendelkezésére is, akik az árnyékban kívánnak pihenni. Az 525 méter talpmélységű kút vizének hőmérséklete 36 °C.

A gyógyvíz ásványi anyag tartalma:

Kationok
mg/l
Nátrium Na+ 800 mg/l
Kalcium Ca2+ 30,9 mg/l
Magnézium MG2+ 26,9 mg/l
Kálium K+ 9,8 mg/l
Ammónium NH4+ 4,3 mg/l
Vas Fe2+ 0,56 mg/l
.
Anionok
..
Klorid Cl- 1110 mg/l
Hidrogén Karbonát HCO3- 641 mg/l
Szulfát SO2-4 – 25 mg/l
Bromid Br- 3,9 mg/l
Jodid J- 0,52 mg/l
Foszfát PO3-4 – 0,2 mg/l
Fluorid F- 0,10 mg/l
Szulfid S2- 0,05 mg/l
Metabórsav HBO2 6,1 mg/l
Metakovasav H2SIO3 24 mg/l
Szabad szénsav CO2 19,4 mg/l
Oldott oxigén O2 6,1 mg/l

Javallatok:

 • kopásos jellegű ízületi és gerincbetegségek
 • izomfájdalmak , idült ideggyulladások
 • Bechterew betegség , sokízületi gyulladás
 • balesetek, sérülések , ortopédiai műtétek utókezelése
 • idült nőgyógyászati gyulladások Ellenjavallatok:
 • kezeletlen, vagy nem jól beállított magas vérnyomás
 • rosszindulatú daganatos megbetegedés
 • lázas, fertőző betegség
 • szívbetegségek bizonyos fajtái
 • alkoholos állapot
 • epilepszia
 • egyéb bőrbetegségek

Ellenjavallatok:

 • kezeletlen, vagy nem jól beállított magas vérnyomás
 • rosszindulatú daganatos megbetegedés
 • lázas, fertőző betegség
 • szívbetegségek bizonyos fajtái
 • alkoholos állapot
 • epilepszia
 • egyéb bőrbetegségek

A termál medence vizét naponta cseréljük. Szoros együttműködésünk van masszőrrel, illetve csontkováccsal.

Medencék bemutatása

Az 1999-ben felújított fürdőben jelenleg 3 medence működik:

Termál medence

A termál medence vizét az 525 méter mélyre fúrt kút táplálja, melynek hőmérséklete 36 °C. A víz minőségét a bevizsgálás után 2001. márciusában gyógyvízzé minősítették, amit e dátumtól kezdve Szentmiklósi Gyógyvíznek nevezhetünk. A fürdő minden év május 1-től  fogadja vendégeit, mely aktív, egészséges kikapcsolódási lehetőséget biztosít minden korosztály számára.

Tanmedence

A tanmedence 33 m-es feszített víztükrű, korszerű vízforgatásos rendszerrel ellátott úszásra alkalmas tanmedence. A víz minőségét és tisztaságát állandóan mérjük és ellenőrizzük. A víz hőmérséklete 25-26°C, mélysége 105 illetve 140 cm. A tanmedence kiválóan alkalmas úszásoktatásra, búvártanfolyamok lebonyolítására.

Gyermek-pancsoló

A fürdőhöz tartozik egy harmadik, kisebb méretű gyermek-pancsoló medence, melynek méret 4 X 3 méter, mélysége 40 cm. A pancsoló vize fűtött és mini csúszdával van ellátva. A fürdő területén található még egy homokozóval, csúszdával, mászókával, hintákkal felszerelt játszótér.

Egyéb lehetöségek

Műfüves labdarúgópálya

Műfüves labdarúgópálya 2006-ban épült műfüves pálya biztosítja a lehetőséget azok számára, akik a strandolás mellett sportolni is szeretnének. A pálya 20 x 40 m-es UEFA, FIFA szabvány szerint került megépítésre, körülötte 5 m magas labdafogó hálóval. Többfunkciós, palánkos vagy vonalas játéklehetőség, 5 x 2-es, 3 x 2-es és 2 x 1 m-es igény szerinti kapukkal. A pálya világítását 14 magasságból ideális fényszórással és fényerősséggel oldottuk meg.

Strandröplabda

Ha a nyaralás vagy a hétvégi strandolás közben sem szeretnél lemondani a testedzésről, és ráadásul jobban szereted a csapatjátékot, mint a magányos kocogást vagy úszást, akkor a strandröplabda igazán jó választás. Mivel említettük, csapatjátékról van szó, igazán jó szórakozást nyújt egy baráti társaságnak. A strandröplabda megmozgatja az egész testet (homokban nehezebb mozogni, mint szilárd talajon), fejleszti a reflexeket, a koordinációs készséget, hiszen folyton helyezkedni kell a pályán, hogy a labda ne érjen földet. Előnye még, hogy könnyen elsajátítható. Mindezek mellett remek megoldást jelent azoknak, akik szeretnének lebarnulni, de nem szívesen aszalódnak órákig a napon fekve. Ezt a fürdőruhában való mozgás tökéletesen helyettesíti. Ha már elegünk van a melegből és a fitnessből, akkor csak pár lépés és felfrissülhetünk a medencék hűs vizében. Felhevült testtel sose ugorjunk a vízbe; a másik jó tanács, hogy ne feledkezzünk meg a naptejről, mert az önfeledt sportolás közben szinte észrevétlenül leéghetünk.   Büfé

Büfé

A vendégek ellátásáról büfé gondoskodik. A büfében hűtött üdítővel, hideg-meleg ételekkel, fagylalttal és jégkrémmel várjuk kedves vendégeinket.