KEOP-5.7.0/15-2015-0028

Sajtóközlemény

011Befejeződött a KEOP-5.7.0/15-2015-0028 azonosító számú „Kunszentmiklós, Szent Erzsébet tér 5. alatti ingatlanon meglévő sportcsarnok energetikai felújítása” című pályázat

A projekt tárgya a Kunszentmiklós, Szent Erzsébet tér 5. szám alatt található Miklóssy János Sportközpont energetikai felújítása volt. A fejlesztést jelentős mértékben indokolta, hogy az intézmény fenntartási költségei nagyon magasak voltak, komoly terheket jelentettek az üzemeltetőnek, Kunszentmiklós Város Önkormányzatának. A növekvő energiaárak valamint a környezettudatosság mely fontos szerepet játszik napjainkban, mind a megvalósítás mellett szóltak. A beruházás 106.236.159 forint teljes költségéhez, az Önkormányzat a projekt megvalósítására 100%-os, vissza nem térítendő EU-támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretéből.

A projekt megvalósítása során kiemelt szempont volt az épület energiahatékonyságának megteremtése. A projekt eredményeképpen az épület üzemeltetési költségei jelentős mértékben csökkennek, mely a hosszú távú fenntarthatóságot helyezi prioritásba. A fejlesztés megvalósítását követően az épület primer energia fogyasztása mérséklődik, ezen pozitív hatások pedig közrejátszanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében mely korunk legnagyobb problémája.

Az energiaárak emelkedése és a fosszilis tüzelőanyagok környezetszennyezése kiváltotta a megújuló energiaféleségek fokozott felhasználását. Az EU és Magyarország szempontjából a nagyarányú és növekvő fosszilis importfüggőség miatt a helyettesítő energiaféleségek alkalmazása kulcsfontosságú.

A projekt célja a Miklóssy János Sportközpont Sportcsarnokának épületenergetikai fejlesztése, mely nagyban hozzájárul a komplexum fenntartási költségeinek hatékony csökkentéséhez.

Az épület hőszigetelése és nyílászáróinak állapota nem felelt meg a fenntartható fejlődés igényeinek. A Sportcsarnok épület homlokzata külső hőszigetelést kapott, a nyílászárók kicserélésére, valamint a tető megfelelő hőszigetelésére is sor került.

A fejlesztés megvalósítása révén az épület energia szükséglete 841,21 GJ-lal csökken, ami mintegy nettó 2,7 millió forintot jelent évente.

Galéria

 

Honlap LINK

Energetikai minöség tanúsítványok a felújítás elött és elöre láthatóan a felújítás után